So, sempena itu, di persilakan. Chicken Cordon Bleu, SR imitation style sendiri.
Yelah, aku mmg kemaruk guna oven aku. Dan nak test aku nyer grill pan. Mula-mula grill dalam pan, then sambung dengan oven.
Bahan
2 ketul ayam bahagian dada tanpa tulang tengah.
Coating:
1 biji telur
3 sudu tepung
1 cawan italian bread crumb*
Inti:
2 keping Chicken bacon
4 sudu grated cheese
Salt & Pepper to taste
6 tooth pick
Cara-cara:
1. Sediakan ayam, ayam dilapikkan diantara dua cling film dan ketul sampai rata. Ayam yang saya gunakan sangat gemuk, saya potong tengah tapi tidak putus dan kembangkan. Kemudian ketuk, saya gunakan bontot cawan aje. Lepas siap, season dengan salt and pepper just to taste.
2. Letak tepung, telur yang dipukul dan bread crumb pada 3 mangkuk berasing. Ayam yang sudah diketuk, celup pada tepung rata, celup pada telur dan akhir sekali pada bread crumb rata didepan dan belakang. Kalau ada dua ketul, sila buat satu persatu. Basuh tangan dan keringkan disetiap proses supaya senang untuk di kerjakan.
3. kepingan ayam pertama, letak Chicken bakon diatasnya dan letak cheese. Kemudian gulung Ayam dan kemaskan dengan tooth pick.
4. Boleh terus bakar dalam oven, 180 celcius selama 25 minit. Rehatkan 5 minit sebelum dihidang. (Jangan lupa buang toothpick tu sebelum hidang)
Notes: *Kalau kat Giant jangan haraplah ada italian bread crumb. So, boleh gunakan apa-apa jenis bread crumb ataupun cornflakes. Untuk jadikan dia italian bread crumb, campur dengan sedikit garlic powder dan satu sudu kecil italian herb atau apa-apa herba iatalian yang ada (pizza seasoning, italian mixed her, parley, basil or anything). Ataupun just plain bread crumb.
3 comments:
di waktu2 berpantang nih... yg xbope suke makanpon jadi sgt teringin... hehehhehe.... :P
nasib baik boleh kaber lg
syura.. ko membuatkan aku jadi lapar giler sehh!
puan confused: mmg sangat ampeh waktu berpantang kan? semua nampak yummeh...
awa: ahaha.. aku pun lapar seyhhhh
Post a Comment