Kadang-kadang perut ni rasa nak makan makanan barat aje. Bila tekak masakan kampung mula datang, mulalah nak makan ikan pekasam la. Ikan masin pelbagai jenis lah of some sort.
Minat pada ikan pekasam ni bermula masa mengandungkan Nazim. Thanks to Facebook, orang pi update gambar dan tekak perempuan mengandung ni mula la menggatal.
From then on, kalau jalan-jalan pergi dan nampak ikan pekasam, mulalah gatal nak beli. Untuk stok. Dalam stok ikan tu ada lah ikan gelama jeruk.

Berapa panjang introduction daa.
Kisahnya nak goreng ikan gelama jeruk lah. Dah masak sambal telur, nak juga ada ikan masin. Ada baki minyak goreng ikan masin. Lepas minyak panas, aku terus letak 2 ekor gelama jeruk dalam minyak. Minyak terus berbuih2, ingatkan reaksi biasa. Rupa-rupanya aku end up with only tulang temulang. Hancur ikan tu.

Rasa bodoh gila. Goreng ikan masin pun failed.
Aku rasa teknik aku salah. Untuk goreng ikan jeruk yg fragile macam ni. Kena guna shallow frying. Minyak sedikit sahaja. Kalau tak, tinggal tulang je la. Minyak baki tu pun memang gone case juga. Ity ya tuan puan. Cara menggoreng ikan gelama. Sila jangan mengulangi kesalahan saya.
Sekian.
No comments:
Post a Comment